Clubkampioenschap zeilen 2018

 • IMG 5986
 • IMG 5991
 • IMG 5992
 • IMG 6002
 • IMG 6003
 • IMG 6004
 • IMG 6006
 • IMG 6008
 • IMG 6025
 • IMG 6029
 • IMG 6035
 • IMG 6039
 • IMG 6048
 • IMG 5986
 • IMG 5991
 • IMG 5992
 • IMG 6002
 • IMG 6003
 • IMG 6004
 • IMG 6006
 • IMG 6008
 • IMG 6025
 • IMG 6029
 • IMG 6035
 • IMG 6039
 • IMG 6048

Beste leden van WSV de Maas,

Afgelopen weekend hebben we in Ophoven de Clubkampioenschappen georganiseerd.

Een geweldige dag met veel zon en wind waar eenieder heeft gestreden voor de felbegeerde beker.

Dit jaar is de beker uitgereikt aan het team onder leiding van Schipper HP.  In een uitgebreid verslag heeft HP jullie meegenomen in de details van de wedstrijd. Dit verslag vind je via de volgende link:  Ophoven_15_september_2018.pdf

Binnenkort wordt een foto impressie verzonden, indien jullie nog mooie beelden hebben geschoten dan het verzoek om deze per mail aan mij te verzenden.

Met vriendelijke groet namens de Zeilcommissie,

Fred Ebben, Mart Peeters, Peter Pijpers

Verslag en uitslagen zeilwedstrijden 2018

Beste zeilers,

Wat een weelde en verwennerij gisteren bij alweer de laatste wedstrijd in deze cyclus; stralende zon en een NO-wind ruimend naar O met een kracht die de 3 soms benaderde. De 2 rondes werden dan ook in een recordtijd afgelegd.

Op deze slotdag waren zowat alle deelnemers aanwezig behalve een belangrijke kandidaat voor de eindoverwinning; Bart. Heel jammer en we hopen dat hij snel weer beter wordt. Met Peter terug en klaar om zijn voorsprong in het algemeen klassement veilig te stellen werden door de andere deelnemers de messen geslepen. Hoe konden we roet in zijn eten gooien?

Eensgezind werden de deelnemers verdeeld over de beschikbare boten en werden de Valken bewust uitgerust met twee sterke 2-mans bemanningen; van de Valken moest het maar komen. Hans kreeg zoals zo vaak, twee lieftallige dames mee en ook Mart haalde zijn boot voorgaats en ging met de cameraploeg (Theo en Eveline) opstap. Peter had trouwens niet te klagen over zijn assistenten in de boot. Met Fred voor de tactische adviezen en ook een lieftallige dame voor het zware werk, zat hij wel goed. Na het gemis van de Scoutingboot (door proefwerken van Ivo) vorige week, waren hij en Koen ook weer van de partij, aangevuld met Berend als novice in de boot.

Horloges gelijkzetten en klaarmaken voor de start! De startboei lag lekker ver weg van de lagerwal, zodat er veel ruimte was om met ruime wind te starten. Iedereen kwam redelijk door de startlijn en trok de zeilen aan om als eerste de blauwe boei te ronden. Daar ging het natuurlijk mis. De rolfok-Valk (met Wim en HP) kwam als eerste rond maar kort gevolgd door Peter, die daarvoor keurig de ruimte had gegeven. Echter, waar de Valk een ruime bocht nam, ging Peter gelijk overstag om op het opengelaten gat te duiken. Iedereen kon vervolgens constateren dat Peter de boei niet rondde maar deze aan stuurboord liet liggen, behalve Peter zelf. Hij kon het ook niet zien want de boei ging zowat onder de boot door. Maar goed, onze tactiek was er niet op gericht om hem zo snel al uit de race te halen, dus werd er door geen enkel andere boot een roodvlaggetje gehesen als teken van protest en mocht hij doorvaren. In een uiterste poging om de ontketende voorste Valk bij de tweede ronding vóór te zijn en om te laten zien dat hij boeien heel scherp kan passeren, voer Peter met volle vaart over de startboei. Deze bleef dus prompt vastzitten aan zijn kiel en werd over meters meegesleept, alvorens hij daar door andere boten op werd geattendeerd. “Hey Peter, laat die boei liggen joh” werd er gescandeerd. Deze kreten werden gehonoreerd, de boei werd op zijn plek gelegd en Peter kon aan een uitzichtloze inhaalrace beginnen.

Inmiddels lag het veld redelijk uit elkaar; de rolfok voorop en Hans - incl. zijn dames - erachter. Daar weer achter de tweede Valk (Leo en Jop), Mart en als laatste de jongensboot. Deze laatste hadden duidelijk pret en zaten lekker te keten in een heerlijk zonnetje. Bij iedereen kwam een tevreden gevoel naar boven dat we hadden afgerekend met Peter; mission accomplished! Maar Peter zelf allerminst. Hij zette alle zeilen bij en bedacht slinkse plannetjes om zijn overall koppositie in het klassement niet te verspelen. Hij moet toen bedacht hebben – hetgeen hij overigens later ontkende – dat de enige manier om nog in de punten te varen, was om zoveel mogelijk boten (letterlijk) uit te schakelen. Hij zag zijn eerste kans schoon toen de voorste Valk – scherp aan de wind – de jachthaven uitzeilde, terwijl hij juist met ruime wind binnenkwam. Hij veranderde onverwachts van koers en verplichtte de Valk om een aanvaring te voorkomen en de kant in te sturen. Moet gezegd, hij zei gelijk “sorry” en  de toon van zijn stem klonk oprecht. Gelukkig kon de Valk, licht slepend met kiel en zwaard over de rotsen, de kant ontwijken. Wel waren Wim en HP er even beduusd van maar vastberaden om hun missie te volbrengen.

Enfin, zo is ook geschied; we passeerden na 30 minuten als eerste de finishlijn, gevolgd door Peter op 4 minuten, die ergens in het kruisrak de Papillon moet hebben ingehaald. Als laatste noodkreet uit de boot van Peter klonk nog “3 rondjes”, maar daar trapten wij niet in. De teerling was geworpen en het was nu aan de rekenmeesters of Peter nog de beker zou ontvangen.

Dit is natuurlijk een bruggetje naar de prijsuitreiking. Het was weer uitermate gezellig en het bestuur bood iedereen enkele drankjes aan zodat de stemming er snel inkwam. De strijdbijlen waren begraven en alleen nog maar lachende gezichten. Mart ging staan en vroeg om aandacht voor de prijsuitreiking, maar ging gelijk weer zitten toen hij zag dat Hans zover nog niet was. Er werd driftig gefluisterd en gerekend. Hoe bedoel je sjoemelsoftware; het programma van Hans is waterdicht. Toen nam Mart weer het woord: de dagzege was voor Wim/HP. Applaus voor- en vreugde bij ons. Onze dag kon niet meer stuk. Maar nu de bekers. De spanning steeg ten top; zou hij het toch gelapt hebben? En ja hoor, wederom was het Peter die met de eerste prijs naar huis mocht. Nou proficiat Peter, het is je van harte gegund. Wel jammer dat nummer 2 (Bart) er niet bij kon zijn en dat je van hem geen tegenstand kon krijgen. Margot werd (niet vermeld) derde. Proficiat Margot.

Vervolgens werd ook de traditionele Aanmoedigingsprijs uitgereikt. Er was wat consternatie ontstaan over de eenzijdige coupepoging van twee niet nader te noemen leden m.b.t. deze prijs, maar het bestuur bleek vastberaden en standvastig. De prijs ging dit jaar onder luid applaus naar Ivo en Koen van de scouting en een beetje naar Berend als opstapper.

Geheel onverwachts vroeg Mart weer de aandacht. Ditmaal kondigde hij aan dat er een spontaal initiatief was genomen door Wim/HP, die hadden aangekondigd hun aanmoedigingsprijs van 2017 beschikbaar te willen stellen als wisseltrofee. Zulks geschiedde; drie genomineerde voor deze beker werden door Wim naar voren gevraagd. Dit waren Hans, Jop en Leo. Vervolgens werd door HP een samenvatting gegeven van het juryrapport dat de basis vormde voor hun benoeming. Om tegemoet te komen aan de wens van de jury om aan te tonen dat ze geheel transparant te werk is gegaan heeft ze toestemming gegeven om dit rapport openbaar te maken en is thans aangehecht aan dit verslag. Dat uit deze genomineerde de keus is gevallen op Jop, die uit handen van Wim de wisselbeker in ontvangst mocht nemen, werd niet verder toegelicht. Er wordt gefluisterd dat Jop als enige de stille hint in mijn vorige mail m.b.t. Whisky en Ketel1 goed heeft begrepen. Hij begreep dan dus ook dat dit slechts een kleine investering was, omdat hij volgend jaar de beker mag doorgeven aan één der genomineerde die hij zelf mag benoemen. Slim toch hé?

Wel beste zeilers; het seizoen is ten einde. Volgend jaar weer nieuwe kansen. Rest mij het bestuur te bedanken voor de voortreffelijke organisatie dit jaar (weer). Hopelijk vinden de enthousiaste verhalen hun weg naar de buitenwacht en trekt dat nieuwe leden/deelnemers. Ik begreep dat er in september weer een kans is om elkaar te bestrijden, dit keer met uitsluitend gehuurde Valken. De datum is bij mij – gezien de vele glazen appelsap van gisteren – niet in mijn geheugen blijven hangen, maar jullie zullen er ongetwijfeld meer van horen.

Gegroet,

HP

Juryrapport genomineerden voor de Wisselbeker 2018.pdf

Real time web analytics, Heat map tracking