Introductie zeilen

 • 2010 Ophoven
 • Zeilen - lier
 • 2010 Ophoven Jeugd
 • Pinksterzeilwedstrijd 2008
 • 2009 Griekenland Jan Gielen
 • Open Watersportdag 2017 Kinderen
 • 2010 Ophoven
 • Zeilen - lier
 • 2010 Ophoven Jeugd
 • Pinksterzeilwedstrijd 2008
 • 2009 Griekenland Jan Gielen
 • Open Watersportdag 2017 Kinderen

WSV De Maas is een watersportvereniging waarbinnen bijna alle takken van de watersport aan bod kunnen komen. Een van deze is de zeilsport. Er wordt gezeild op de Maas en Maasplassen. Plezier in het zeilen is bij ons de hoofdzaak.

Als zeil-lid van WSV De Maas kun je deelnemen aan zeilcursussen, toertochten en wedstrijden. Wij zijn de ideale vereniging voor wie zin heeft om voortgedreven door de wind over het water te scheren. Zeilen is goed voor lijf en leden, vrijwel blessurevrij, gezellig en je bent lekker buiten in een mooie omgeving.

Tijdens het zeilen ervaar je de krachten van de natuur, laat de wind door je haren suizen en bovendien houdt deze sport je in conditie. Zeilen is een sport voor mensen die om willen gaan met de elementen. Deze sport vraagt optimale concentratie, je kunt er volledig in opgaan: een uitstekende manier om 'het hoofd leeg te maken'.

Zin om het eens te proberen? Je kunt kennis maken met deze sport via:  Aanvraag introductie zeilen

Kom langs of neem contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mocht je interesse hebben en meteen aan de slag willen; meld je dan aan via dit formulier.

Veel informatie over de zeilsport kun je vinden op de volgende wbsite: http://www.zeilen.nl/

Zeilwedstrijden 2022

Beste Zeilers, 1ste race

Na twee seizoenen gedwongen aan de kant te moeten blijven, is vorige week de 2022 versie van de onderlinge zeilwedstrijden weer van start mogen gaan. Wel heeft men besloten om niet de woensdagavond als wedstrijddag te kiezen maar de zaterdagochtend. Naar verluid is dat m.n. gedaan om nog meer waterscouts de gelegenheid te geven om aan de wedstrijd deel te nemen; woensdag moesten de meeste scouts natuurlijk huiswerk maken en op tijd naar bed! Om weer even in de sfeer te komen vind je hieronder mijn laatste verslag van seizoen 2019!

Na vorige week, waarbij de opkomst mede bepaald werd door de meivakantie en daarom niet al teveel boten telde, keek iedereen – waaronder ik – uit naar vandaag. De zeilvereniging is dit jaar – naast de twee Valken – door een gebaar van één van haar leden, in het bezit gekomen van een Vaurien met de naam Hanco. Deze is beschikbaar om door m.n. jeugd van zowel de WSV als van de Scouting gebruikt te worden. Er bestaat een begeleidingsteam – genaamd Team Hanco – dat enthousiaste jeugd wil helpen om hiermee te kunnen zeilen. Voor informatie kan je bellen met Hans Remmen (wegens de wet bescherming persoonsgegevens mag ik zijn telefoonnummer hier niet vermelden). Nogmaals, Scouts kunnen ook buiten de wedstrijden om gebruikmaken van Hanco. En kom gerust naar de wedstrijd op zaterdag; er is altijd een stoeltje vrij in een boot!

Ik vertel dit allemaal met een reden; weer waren er slechts 5 deelnemende boten aan de start. Natuurlijk er was de Venloop en anderen hadden familieverplichtingen of moesten hockeyen/voetballen, maar jullie hebben wel wat gemist. Lekker zonnetje, iets meer wind dan wedstrijd #1 en vooral de hele relaxte sfeer die we nog kennen uit 2019 en daarvoor. En qua muziek; de boxen (of blasters) uit de Lelievlet galmden als vanouds over het water.

Over de wedstrijd zelf is verder helaas weinig te vertellen; Henk en bemanning kwam met Cracker Jack glansrijk als eerste over de finish en hij zat al aan het bier toen de tweede boot nog moest finishen (Yvo, Peter en een niet nader bekendgemaakte jongedame). Zij hadden de nummer 3 verschalkt ergens in de tweede ronde waar ze de Westenwind (dat het ook was) van Wil en Hans inhaalde en verder achter zich lieten. Overigens heeft Yvo na de finish Peter (letterlijk) aan de kant gezet en is verder – zoals wij dat van vroeger allemaal nog wel kennen – gaan “rietzeilen”.

Vierde werden Leo en Dankeld, die eindigden vóór de enige Lelie van de Waterscouts.

Uiteraard is deze volgorde nog niet definitief want de handicapverrekening kan nog roet in het eten gooien. Ik geloof dat de aankomst tijd van Yvo nog moet worden geverifieerd, omdat de tijd die Peter doorgaf als fake news kan worden opgevat. Daarom moet Yvo de tijd bevestigen zodra hij zich uit het riet heeft kunnen bevrijden. Maar Hans zal ongetwijfeld snel de uitstal bekend maken.

Groet en tot volgende week,

HP

Beste Zeilers, 2de race

Vandaag (21-5-2022) was het dubieus of de wedstrijd door kon gaan; na de code oranje van gisteren en de orkaan die over Duitsland had huisgehouden, had de zeilcommissie wijselijk besloten om het van het moment zelf te laten afhangen. Iedereen keek natuurlijk uit om weer het water op te gaan, maar niet onverantwoord. Dus was het ff afwachten welke diehards er aan de start zouden verschijnen. Nou chapeau hoor; iedereen van vorige week was er behalve  twee deelnemers die om andere redenen hadden afgezegd. Hoi, hoi, maar daarvoor in de plaats was er een nieuwe boot aan de start verschenen; de Volksboot van Pierre en Renzo. Welkom jongens! Nou ja aan de start; dat is een groot woord. Kennelijk hadden  ze vrijdag een zware avond gehad, want toen wij aan het tweede rak bezig waren, riepen zij beteuterd: “Mogen wij nog meedoen?”. Mijn schipper in de Cracker Jack – die overigens wel inmiddels een naam voor zichzelf heeft gemaakt in de club – deelde ze mede dat ze mee mochten doen maar niet hoefden te starten. Joepie, ze lagen dus gelijk op P1!

Daarachter de Cracker Jack met Henk en kort daar weer achter Ivo met Forever. Ik moet overigens een rectificatie plaatsen van vorige week. Ivo wees mij er terecht op dat ik een echte Hollander ben, want iedere Venlonaar weet dat er in geen zeemijlen riet is te vinden langs de Maas. Waarvan akte. Bovendien, de niet-geïdentificeerde dame aan boord van de Forever is uit de anonimiteit getreden; ze heet Lente. Om begrijpelijke redenen is dit niet haar echte naam, maar deze is wel bij de redactie bekend.

Mijn oproep vorige week heeft dus gehoor gekregen; één nieuwe boot. Maar we verwachtten veel meer. Waar zijn Guus en Jop (redactie: twee jaar geleden de aanmoedigingsprijs ontvangen). En waarom wordt er niet gevochten om de Valken? Last but not least; waarom melden zich niet meer Scouts of stafleden aan? Kom op Loodsen (zo heten jullie toch?), er zijn boten genoeg om in te stappen. Henk heeft aangeboden om samen met (een van) jullie in de Hanco  (Vaurien) te zeilen, wel onder voorwaarde dat hij niet hoeft te hangen. Meld je aan bij de commissie.

Wat betreft de wedstrijd, was er heel wat strijd (met het mes op tafel). Zoals ook vorige week, had Henk de snelste start. Maar Ivo kwam goed opzetten en Wil had ook een mooie positie bij het ronden van de eerste boei. “Ruimte voor de boei” werd er geschreeuwd, maar Henk toverde zijn zoveelste truc uit de hoge hoed. Waar iedereen dacht gezien te hebben waar de boei precies lag, wist Henk dit als enige zeker. Dat was namelijk precies waar wij als eerste rond gingen. Nou ja, er werden geen rode protestvlaggetjes gehesen en dat was bovendien zinloos geweest omdat Mart van de commissie allang lekker koffie zat te drinken bij de havenmeesters. Wel gezegd; hij heeft beterschap beloofd en gaat vanaf volgende week weer met zijn eigen boot rondvaren om een oogje in het zeil te houden (leuke woordspeling).

Na deze tumultueuze start, ontstond er een hevige strijd om de koppositie tussen Ivo en Henk. Regelmatige werd er van positie gewisseld. Net als vorige week maakten kleine foutjes het verschil; Henk raakte een aantal keren zijn helmstok kwijt en Ivo de wind. Alleen geldt bij de zeilsport nog altijd dat je zonder wind niet voorruit komt maar een helmstok is nooit ver weg. Jullie raden het al; op cruciale momenten kon de CJ de beslissende leiding overnemen en finishte als eerste, met de Forever kort daarna. De handicapverrekening bepaalt de uitslag.

Ondertussen was er één uitvaller te melden; Wil met de Westenwind. Je zou zeggen dat zij zich, met een lekker westenwindje, als een vis in het water zouden voelen. Maar nee, desgevraagd bleek er een opeenstapeling van probleempjes te zijn opgetreden. Tot overmaat van ramp wilde ook de motor niet starten. Nou ja Wil, welkom in de zeilwereld. Gewoon a.s. zaterdag je weer aan de start melden. Mocht het echt niets worden, kan je nog altijd leren roeien; mij hebben ze ook zover gekregen.

Sorry Bram en Koen (Lelievlet), ik heb niet meer vernomen wanneer jullie zijn gefinisht. Weet wel dat jullie niet de Maas af zijn gedreven; de blasters waren ook vandaag zeer goed hoorbaar. WAT ZEG JE? Ja dat bedoel ik.

Groet,

HP

Beste Zeilers, 3de race

Wat vandaag een van de hoogtepunten had moeten zijn van de zeilcompetitie, omdat er een heerlijke wind werd voorspeld, begon om 09.30 toch zorgelijk. Wetende dat de zeilers van de Waterscouting verhinderd waren door een eigen happening, zat ik samen met Hans (commissie), Wim (wedstrijdleiding, boeien) en Theo (motorboot kapitein) te wachten op wie zich zou melden. Behalve de genoemde boten, was er nog een afmelding en een ziekmelding. Toen om 10.00 uur niemand present was, werd gezamenlijk besloten om het parkoers niet uit te zetten en de officiële wedstrijd af te gelasten. Ook al zouden er boten aan de start verschijnen, zou de uitslag geen recht doen aan de leaders board en zodoende mogelijk het plezier in de competitie verminderen.

Wat bleek nou, Hans en ik hadden net besloten om dan maar voor de fun in de CJ te zeilen toen bleek dat Mart, Peter en Leo bezig waren om een Valk op te tuigen. “Hoezo, zijn de boeien niet uitgezet”? Snel werd besloten om toch maar een strijd van man tegen man te houden, waarbij we de boeien er maar zelf bij moesten verzinnen. Nou dat was een geweldig idee; de twee boten draaiden zij aan zij door de virtuele startlijn waarop iemand riep “we zijn gestart”!  Het werd voor beide bemanningen een leuke variant, want hoe leuk is het niet voor P1 om zelf te bepalen wanneer de boei te ronden. Hoe leuk is het om je opponent te horen vragen om ruimte voor de boei? Ook stiekem afsnijden van de bocht door de achterliggende boot was een groot voordeel t.o.v. de voorgaande races. Kortom, iedereen was happy en de uitslag was totaal niet relevant.

Beide bemanningen hebben een geweldige ochtend beleefd en keerden met een lach van oor tot oor weer huiswaarts.

Rest mij om Leo sterkte te wensen en Henk beterschap.

Groet,

HP

Beste Zeilers, 4de race

Weer een prachtige dag om te zeilen, hoewel de meesten wel uitgekeken zijn op het zwakke windje uit het westen. In onze haven betekent dat gewoon draaiwinden, plotselinge stootjes of luwte. Voor de stuurman altijd opletten, maar sinds vandaag heb ik op mijn ouwe dag geleerd dat een fokkenmaat zeker ook het verloop van een wedstrijd kan bepalen. Dacht ik vanmorgen nog als fokkenmaat van Henk: “dat wordt relaxen” (het was maar windkracht 2). Mis hoor; ik kreeg continu opdracht om alleen maar naar mijn fok te kijken en ermee te spelen. Keek ik even naar Ivo en Lenthe toen we door hen werden ingehaald: “Hé, niet naar andere boten kijken, alleen naar je fok potdomme”. De ene keer stond ie te strak en moest ie bollen en de andere keer net andersom. Maar toegegeven, wat Hans zei na afloop klopt: “HP, ook jij bent niet te oud om te leren”!

Wat betreft het wedstrijdverloop was het gespannen. Je merkt dat er een samenzwering ontstaat tegen de #1 op de leaderboard; Henk. Weer had Henk met de Cracker Jack de perfecte start. In het startschot over de startlijn. Starter dit keer was Wim, die dat keurig deed. Maar er gebeurde natuurlijk wel weer een hoop voordat iedereen klaar was. Zo was Pierre als laatste opgedoken uit zijn box en moest dit keer zijn maatje Renzo missen (had natuurlijk een examenfeestje dat uit de hand was gelopen). De starter had – soepel als hij is – de start met 5 minuten uitgesteld. Ja en er zijn eenmaal wat oudere stuurlieden die hun gehoorapparaatjes thuislaten uit angst dat ze nat worden en kortsluiting krijgen. Zo ook Mart: “Niet eerlijk, ik had niets gehoord en zag opeens dat jullie er allemaal vandoor gingen”. Hij heeft daarover protest aangetekend. Hij moest natuurlijk een zondebok hebben en ja hoor nu komt het; dat was Henk. “Hij was een minuut te  vroeg gestart”. De samenzwering was snel gesmeed, want genoeg boten die dit protest wilden seconderen. Maar desgevraagd konden Henk en ik helemaal geen verweer doen, dus moeten wij aannemen dat het niet ontvankelijk is verklaard. Arme Mart en hij had het (net als Pierre) al zo moeilijk want hij was maar alleen in de Valk. Dus toch applaus voor hem; als een kampioen zette hij de achtervolging in en deed volop mee voor het podium. Maar wie er dit keer op het podium staan valt niets over te zeggen. Het wachten is weer op Hans, die voor de uitslag een computerprogramma nodig heeft. Waar blijft de tijd dat we nog direct na de wedstrijd de champagne konden ontkurken? Neem een voorbeeld aan Max; die krijgt morgen weer een plens over zich heen (of Péres)!

Toch ook even Wil noemen. Hij was weer herenigd met Hans en is zonder problemen gefinisht. Vlg. mij ergens in de middenmoot, maar dat hoor je later wel. Was weer een leuke wedstrijd maar jammer dat de Scouting Lelievlet ontbrak. Bram en Koen hadden natuurlijk vrijdag ook een feestje en wie neemt ze dat nu kwalijk. Ik wens bij deze alle geslaagden proficiat. Nu begint jullie leven pas echt (hahaha).

Groet,

HP

Beste Zeilers, 5de race

Als het vandaag geen zaterdag was geweest, hadden alle scholen vrijaf gekregen; 35˚C in de schaduw. Je zou dan denken dat er nog enige verkoeling was op het water, maar zonder wind gaat dat ook niet op. Nou ja geen wind; W2. Wel alle kanshebbers voor de eindoverwinning aan de start.

Wim had het parcours weer perfect uitgezet, waarbij er zoveel mogelijk de windplekjes moest worden opgezocht. Maar helaas voor mij had mijn stuurman in de Cracker Jack (Henk) echt last van een zonnesteek. Bij de start ging het gelijk mis; kennelijk dacht hij dat de wind uit de tegenovergestelde richting kwam en dat stuurboord voorrang had op bakboord. Kortom, Wil (dit keer met Jan aan het roer) startte als eerste. Hij werd kort gevolgd door Ivo en Lenthe (oh en gelukkig was Peter ook weer in genade gevallen en aan boord). Henk en ik hadden dus wat goed te maken. Overigens was het voor mij prima want voor het eerst kon ik zowel op mijn fok letten als op de concurrentie. In de eerste volle ronde lagen we achter op de Westenwind. Henk gaf toe dat het niet zijn dag was, maar ook niet dat het niet aan de fokkenmaat lag. Terwijl Cracker Jack en Westenwind elkaar de loef probeerde af te steken, was Ivo in Forever nergens meer te bekennen. Die was er als een speer vandoor gegaan. Toen wij de containerhaven opgingen, kwamen zij alweer terug.

Na de tweede ronde was de situatie voor ons positief gewijzigd; Henk was over zijn inzinking heen en kon Wil en Jan definitief achterlaten. Daarentegen was Ivo bij de verste boei in de luwte terecht gekomen en kwam nauwelijks meer vooruit. Wij roken onze kans. Nog ff aan de wind naar de verste boei en daarna Ivo in het voordewindse rak achterhalen. Dat was het plan. Maar ja, zoals geen enkel plan van Henk vandaag is uitgekomen, konden we de Forever niet meer inlopen. Gefeliciteerd hoor, jullie hebben verdiend gewonnen. Wij waren al blij dat we de Westenwind nog voor konden blijven want zij perste er ook  nog een mooie eindsprint uit. Mooi mannen, het geeft hoop voor de laatste wedstrijd.

Die laatste wedstrijd is nl. volgende week; de medalrace”. Iedereen kan nog winnen, dus het wordt spannend. Vooral ook omdat Henk een andere fokkenmaatje wil proberen en ik juist een ander aan het roer. Ik had Ivo al gepolst maar die blijft bij Lenthe (dat zou ik ook doen). Jan gaat op vakantie en heb ik Wil daarom al zien smoezen met Henk (ik zag trouwens niet alleen drank over tafel schuiven). Dus dat komt wel goed. Hans, jij was er vandaag niet wegens je Vaderdag uitje, maar mijn vraag aan jou: wil jij a.s. zaterdag bij mij komen sturen?

Wat drink jij ook alweer (hahaha)?

Groet,

HP.

De stand op 18-06-2022

1  Henk Hovens;  6 punten

2  Ivo en Lenthe:  beiden 10 punten

3  HP met 11 punten.

De andere deelnemers volgen op de voet. ....

Het klassement met puntentoekenning heb ik in een overzicht toegevoegd. (zie bijlage)

Beste Zeilers, (6de en laatste race)

Vandaag de ontknoping van de onderlinge wedstrijden seizoen 2022. Voor mij zelf begon de dag met een teleurstelling; de fok van de Cracker Jack, die ik dacht netjes aan de stag te hebben opgebonden, was toch losgeraakt en bleek langs de naad ingescheurd te zijn. Jammer, dus hebben Hans en ik onze toevlucht genomen tot één van de Valken samen met Mart. Helaas slechts drie boten aan de start, maar allemaal kanshebbers en dus super spannend. Zoals vorige week was geregeld, had Henk een plekje gekregen in de Westenwind van Will. Nou dat pakte voor hen geweldig uit. Nu moet gezegd; er stond een behoorlijke wind uit het zuiden en het was redelijk constant. Vanaf de start ging de Westenwind als een speer. Het valt nu dus echt niet te ontkennen; Henk is de enige ware kampioen. We hebben na drie rondjes heerlijk zeilen, de boeien weer opgeborgen tot volgend jaar.

In het zonnetje bij de Roei hebben we genoten van een welverdiend drankje. Hans had zijn laptop (zoals gebruikelijk) bij zich maar kon heel snel de einduitslag bekendmaken: Henk 1, Ivo en Lenthe 2 en HP 3. Na felicitaties en bewonderende woorden aan het adres van Henk, waarbij gememoreerd werd dat hij in drie verschillende boten 5 keer als eerste over de finish kwam, was hij zowaar even sprakeloos.  Toch herpakte hij zich snel en gaf een enerverend openluchtcollege over de diepere betekenis van het zeilen. Dit voedde de discussie over de toch wel tegenvallende opkomst van de jeugd (zowel van WSV- als van de Scouting). M.n. maakt de commissie (Hans) zich zorgen over de vergrijzing binnen onze zeilvereniging. Uit passie gedreven bood Henk (weer) aan om zijn ervaring over te willen brengen op enthousiaste jongeren en vooral om het wedstrijdzeilen te bevorderen. En ik weet waarom hij dat zegt; zeilen in wedstrijdverband is zo’n leuk spelletje.

Nou ja, de ochtend werd afgesloten met nog een paar extra biertjes, mede door een donatie van Will en de schenking van een krat Hertog Jan door de commissie. Daarna ging iedereen voldaan naar huis of – zoals ik – op fietsvakantie in eigen land.

Groet,

HP.

Zeilen: iets voor jou?

Zeilboot alleen in kleur grootWatersportvereniging De Maas biedt sinds enkele jaren zeillessen aan. Van begin april tot oktober verzorgt de vereniging zeillessen in onze eigen haven en op de Maas. WSV De Maas heeft twee polyvalken in bezit. Twee ideale open kielboten waar drie personen tegelijk zeilles in kunnen krijgen. De zeillessen worden gegeven op elke niveau en tempo. Van beginner tot de gevorderde zeiler hebben we zeillessen op maat.

Zeillessen 2022

2010-Ophoven-2Leren zeilen bij WSV De Maas Venlo

Als je op een leuke en eenvoudige manier de beginselen van het zeilen wilt leren, bent je bij ons aan het goede adres. Samen met je partner, vrienden of het hele gezin, alles is mogelijk. De zeilinstructies beginnen vanaf juni om 18.30 uur. En je krijgt zeilles van een ervaren instructeur.

Wil je hieraan meedoen, meld je dan aan via het volgende formulier: Aanmelden zeillessen

Real time web analytics, Heat map tracking