Introductie zeilen

 • 2010 Ophoven
 • Zeilen - lier
 • 2010 Ophoven Jeugd
 • Pinksterzeilwedstrijd 2008
 • 2009 Griekenland Jan Gielen
 • Open Watersportdag 2017 Kinderen
 • 2010 Ophoven
 • Zeilen - lier
 • 2010 Ophoven Jeugd
 • Pinksterzeilwedstrijd 2008
 • 2009 Griekenland Jan Gielen
 • Open Watersportdag 2017 Kinderen

WSV De Maas is een watersportvereniging waarbinnen bijna alle takken van de watersport aan bod kunnen komen. Een van deze is de zeilsport. Er wordt gezeild op de Maas en Maasplassen. Plezier in het zeilen is bij ons de hoofdzaak.

Als zeil-lid van WSV De Maas kun je deelnemen aan zeilcursussen, toertochten en wedstrijden. Wij zijn de ideale vereniging voor wie zin heeft om voortgedreven door de wind over het water te scheren. Zeilen is goed voor lijf en leden, vrijwel blessurevrij, gezellig en je bent lekker buiten in een mooie omgeving.

Tijdens het zeilen ervaar je de krachten van de natuur, laat de wind door je haren suizen en bovendien houdt deze sport je in conditie. Zeilen is een sport voor mensen die om willen gaan met de elementen. Deze sport vraagt optimale concentratie, je kunt er volledig in opgaan: een uitstekende manier om 'het hoofd leeg te maken'.

Zin om het eens te proberen? Je kunt kennis maken met deze sport via:  Aanvraag introductie zeilen

Kom langs of neem contact op met: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mocht je interesse hebben en meteen aan de slag willen; meld je dan aan via dit formulier.

Veel informatie over de zeilsport kun je vinden op de volgende wbsite: http://www.zeilen.nl/

Zaterdag zeilcompetitie 2022

De zeilcommissie van WSV de Maas organiseert weer een zeilcompetitie voor leden van onze vereniging en die van Waterscouting ‘BSM’.

Je kunt deelnemen met je eigen zeilboot of als opstapper meevaren.  

Verdere informatie vind je HIER

Zeilwedstrijden 2022

Beste Zeilers,

Na twee seizoenen gedwongen aan de kant te moeten blijven, is vorige week de 2022 versie van de onderlinge zeilwedstrijden weer van start mogen gaan. Wel heeft men besloten om niet de woensdagavond als wedstrijddag te kiezen maar de zaterdagochtend. Naar verluid is dat m.n. gedaan om nog meer waterscouts de gelegenheid te geven om aan de wedstrijd deel te nemen; woensdag moesten de meeste scouts natuurlijk huiswerk maken en op tijd naar bed! Om weer even in de sfeer te komen vind je hieronder mijn laatste verslag van seizoen 2019!

Na vorige week, waarbij de opkomst mede bepaald werd door de meivakantie en daarom niet al teveel boten telde, keek iedereen – waaronder ik – uit naar vandaag. De zeilvereniging is dit jaar – naast de twee Valken – door een gebaar van één van haar leden, in het bezit gekomen van een Vaurien met de naam Hanco. Deze is beschikbaar om door m.n. jeugd van zowel de WSV als van de Scouting gebruikt te worden. Er bestaat een begeleidingsteam – genaamd Team Hanco – dat enthousiaste jeugd wil helpen om hiermee te kunnen zeilen. Voor informatie kan je bellen met Hans Remmen (wegens de wet bescherming persoonsgegevens mag ik zijn telefoonnummer hier niet vermelden). Nogmaals, Scouts kunnen ook buiten de wedstrijden om gebruikmaken van Hanco. En kom gerust naar de wedstrijd op zaterdag; er is altijd een stoeltje vrij in een boot!

Ik vertel dit allemaal met een reden; weer waren er slechts 5 deelnemende boten aan de start. Natuurlijk er was de Venloop en anderen hadden familieverplichtingen of moesten hockeyen/voetballen, maar jullie hebben wel wat gemist. Lekker zonnetje, iets meer wind dan wedstrijd #1 en vooral de hele relaxte sfeer die we nog kennen uit 2019 en daarvoor. En qua muziek; de boxen (of blasters) uit de Lelievlet galmden als vanouds over het water.

Over de wedstrijd zelf is verder helaas weinig te vertellen; Henk en bemanning kwam met Cracker Jack glansrijk als eerste over de finish en hij zat al aan het bier toen de tweede boot nog moest finishen (Yvo, Peter en een niet nader bekendgemaakte jongedame). Zij hadden de nummer 3 verschalkt ergens in de tweede ronde waar ze de Westenwind (dat het ook was) van Wil en Hans inhaalde en verder achter zich lieten. Overigens heeft Yvo na de finish Peter (letterlijk) aan de kant gezet en is verder – zoals wij dat van vroeger allemaal nog wel kennen – gaan “rietzeilen”.

Vierde werden Leo en Dankeld, die eindigden vóór de enige Lelie van de Waterscouts.

Uiteraard is deze volgorde nog niet definitief want de handicapverrekening kan nog roet in het eten gooien. Ik geloof dat de aankomst tijd van Yvo nog moet worden geverifieerd, omdat de tijd die Peter doorgaf als fake news kan worden opgevat. Daarom moet Yvo de tijd bevestigen zodra hij zich uit het riet heeft kunnen bevrijden. Maar Hans zal ongetwijfeld snel de uitstal bekend maken.

Groet en tot volgende week,

HP

Beste Zeilers,

Vandaag (21-5-2022) was het dubieus of de wedstrijd door kon gaan; na de code oranje van gisteren en de orkaan die over Duitsland had huisgehouden, had de zeilcommissie wijselijk besloten om het van het moment zelf te laten afhangen. Iedereen keek natuurlijk uit om weer het water op te gaan, maar niet onverantwoord. Dus was het ff afwachten welke diehards er aan de start zouden verschijnen. Nou chapeau hoor; iedereen van vorige week was er behalve  twee deelnemers die om andere redenen hadden afgezegd. Hoi, hoi, maar daarvoor in de plaats was er een nieuwe boot aan de start verschenen; de Volksboot van Pierre en Renzo. Welkom jongens! Nou ja aan de start; dat is een groot woord. Kennelijk hadden  ze vrijdag een zware avond gehad, want toen wij aan het tweede rak bezig waren, riepen zij beteuterd: “Mogen wij nog meedoen?”. Mijn schipper in de Cracker Jack – die overigens wel inmiddels een naam voor zichzelf heeft gemaakt in de club – deelde ze mede dat ze mee mochten doen maar niet hoefden te starten. Joepie, ze lagen dus gelijk op P1!

Daarachter de Cracker Jack met Henk en kort daar weer achter Ivo met Forever. Ik moet overigens een rectificatie plaatsen van vorige week. Ivo wees mij er terecht op dat ik een echte Hollander ben, want iedere Venlonaar weet dat er in geen zeemijlen riet is te vinden langs de Maas. Waarvan akte. Bovendien, de niet-geïdentificeerde dame aan boord van de Forever is uit de anonimiteit getreden; ze heet Lente. Om begrijpelijke redenen is dit niet haar echte naam, maar deze is wel bij de redactie bekend.

Mijn oproep vorige week heeft dus gehoor gekregen; één nieuwe boot. Maar we verwachtten veel meer. Waar zijn Guus en Jop (redactie: twee jaar geleden de aanmoedigingsprijs ontvangen). En waarom wordt er niet gevochten om de Valken? Last but not least; waarom melden zich niet meer Scouts of stafleden aan? Kom op Loodsen (zo heten jullie toch?), er zijn boten genoeg om in te stappen. Henk heeft aangeboden om samen met (een van) jullie in de Hanco  (Vaurien) te zeilen, wel onder voorwaarde dat hij niet hoeft te hangen. Meld je aan bij de commissie.

Wat betreft de wedstrijd, was er heel wat strijd (met het mes op tafel). Zoals ook vorige week, had Henk de snelste start. Maar Ivo kwam goed opzetten en Wil had ook een mooie positie bij het ronden van de eerste boei. “Ruimte voor de boei” werd er geschreeuwd, maar Henk toverde zijn zoveelste truc uit de hoge hoed. Waar iedereen dacht gezien te hebben waar de boei precies lag, wist Henk dit als enige zeker. Dat was namelijk precies waar wij als eerste rond gingen. Nou ja, er werden geen rode protestvlaggetjes gehesen en dat was bovendien zinloos geweest omdat Mart van de commissie allang lekker koffie zat te drinken bij de havenmeesters. Wel gezegd; hij heeft beterschap beloofd en gaat vanaf volgende week weer met zijn eigen boot rondvaren om een oogje in het zeil te houden (leuke woordspeling).

Na deze tumultueuze start, ontstond er een hevige strijd om de koppositie tussen Ivo en Henk. Regelmatige werd er van positie gewisseld. Net als vorige week maakten kleine foutjes het verschil; Henk raakte een aantal keren zijn helmstok kwijt en Ivo de wind. Alleen geldt bij de zeilsport nog altijd dat je zonder wind niet voorruit komt maar een helmstok is nooit ver weg. Jullie raden het al; op cruciale momenten kon de CJ de beslissende leiding overnemen en finishte als eerste, met de Forever kort daarna. De handicapverrekening bepaalt de uitslag.

Ondertussen was er één uitvaller te melden; Wil met de Westenwind. Je zou zeggen dat zij zich, met een lekker westenwindje, als een vis in het water zouden voelen. Maar nee, desgevraagd bleek er een opeenstapeling van probleempjes te zijn opgetreden. Tot overmaat van ramp wilde ook de motor niet starten. Nou ja Wil, welkom in de zeilwereld. Gewoon a.s. zaterdag je weer aan de start melden. Mocht het echt niets worden, kan je nog altijd leren roeien; mij hebben ze ook zover gekregen.

Sorry Bram en Koen (Lelievlet), ik heb niet meer vernomen wanneer jullie zijn gefinisht. Weet wel dat jullie niet de Maas af zijn gedreven; de blasters waren ook vandaag zeer goed hoorbaar. WAT ZEG JE? Ja dat bedoel ik.

Groet,

HP

Zeilen: iets voor jou?

Zeilboot alleen in kleur grootWatersportvereniging De Maas biedt sinds enkele jaren zeillessen aan. Van begin april tot oktober verzorgt de vereniging zeillessen in onze eigen haven en op de Maas. WSV De Maas heeft twee polyvalken in bezit. Twee ideale open kielboten waar drie personen tegelijk zeilles in kunnen krijgen. De zeillessen worden gegeven op elke niveau en tempo. Van beginner tot de gevorderde zeiler hebben we zeillessen op maat.

Zeillessen 2022

2010-Ophoven-2Leren zeilen bij WSV De Maas Venlo

Als je op een leuke en eenvoudige manier de beginselen van het zeilen wilt leren, bent je bij ons aan het goede adres. Samen met je partner, vrienden of het hele gezin, alles is mogelijk. De zeilinstructies beginnen vanaf juni om 18.30 uur. En je krijgt zeilles van een ervaren instructeur.

Wil je hieraan meedoen, meld je dan aan via het volgende formulier: Aanmelden zeillessen

Real time web analytics, Heat map tracking