TIPS voor de roeiers

Tips roeiers klein1. Draag opvallend oranje of geel

Draag felgekleurde kleding, het liefst fluorescerend oranje of geel, zodat andere vaarweggebruikers u goed kunnen zien. In een roeiboot of kano zo laag op het water valt u minder snel op.

2. Kijk voldoende achterom

Als roeier kijkt u in de richting waar u vandaan komt. In een roeiboot zonder stuurman of stuurvrouw is het dus van levensbelang dat u regelmatig omkijkt in de vaarrichting. Vooral omdat schepen soms sneller varen dan u denkt. Een modern, ongeladen binnenvaartschip kan een snelheid behalen van meer dan 20 kilometer per uur. In specifieke gebieden mogen ook speedboten sneller varen dan 20 kilometer per uur. Het grootste gevaar komt uit de richting waar u naartoe vaart. Kijk dus voldoende achterom.

3. Geef elkaar de ruimte

Vaar dicht langs de oever. Houd hierbij rekening met vissers langs de kant. Geef beroepschippers de ruimte en blijf uit hun buurt. Vooral bij bochten en het in- en uitvaren van havens hebben zij extra ruimte nodig. Daarbij kunnen zij zuiging en golfslag niet altijd voorkomen. Lig dus niet stil in bochten of in de buurt van havenmondingen. Kies een plek op ruime afstand van varende schepen als u uw roeiboot of kano te water laat of eruit haalt. U kunt dan zonder last van zuiging en golfslag veilig in- of uitstappen en u voorkomt onveilige situaties op het water.

4. Dode hoek beroepsvaart

Beroepsschippers kunnen u soms niet zien door de dode hoek voor hun vaartuig. Die kan maar liefst 350 meter lang zijn. Ofwel, drie voetbalvelden achter elkaar! Pas uw koers en snelheid zo aan dat u buiten de dode hoek blijft. Als u de stuurhut van het schip kunt zien, kan de schipper u ook zien!

5. Duidelijke koers

Laat met uw koers en snelheid duidelijk zien wat u van plan bent en wijk daar niet abrupt van af.

6. Laat schepen snel passeren

Blijf niet roeien of kanoën naast of vlak voor andere vaarweggebruikers. Als schepen u naderen of voorbij willen varen, werk dan mee. Maak voldoende ruimte en minder vaart. Hoe sneller het schip voorbij is, hoe eerder u weer veilig kunt roeien. Roei of kano alleen naast elkaar als er geen andere schepen in de buurt zijn.

7. Hoornstoot bij gevaar

Schippers kunnen bij gevaar een lange stoot op de hoorn geven. Dit signaal kan voor u bestemd zijn. Reageer alert en geef andere vaarweggebruikers de ruimte.

8. Haven uit, vaarweg in

Als u een haven uitvaart, kan het gebeuren dat andere vaarweggebruikers u pas zien wanneer u al op het vaarwater bent. Bijvoorbeeld doordat de kribben hun het zicht belemmeren. Let dus goed op.

9. Goed zicht

Roei of kano alleen bij een zicht van minimaal 500 meter. Bij minder zicht bent u lastig met het oog waar te nemen. Bovendien bent u dan slecht of niet zichtbaar op de radar van beroepsschippers.

10. Leer de vaarregels

Als roeier of kanoër bent u een kwetsbare gebruiker van de vaarwegen. Het is dan ook van levensbelang dat u als roeier de vaarregels voor kleine vaartuigen goed kent. Net als de betekenis van de verkeerstekens langs de vaarwegen. Zo gaat u goed voorbereid de vaarweg op. Een klein vaarbewijs komt altijd goed van pas.

Download in PDF format Tips voor de roeiers door RWS. 

Vragen? Kijk op www.varendoejesamen.nl

of bel Rijkswaterstaat op 0800-8002.

Real time web analytics, Heat map tracking