Roeien bij WSV De Maas in Venlo

Lid worden van de roeiafdeling van WSV De Maas

Heb je interesse in roeien meld je dan aan als lid van WSV De Maas. Dit kun je zelf doen op deze website maar je kan ook je bij het bestuur melden. De eerste 4 weken kun je gratis op proef komen roeien en indien het bevalt word je lid van WSV De Maas. In deze periode kun je roeien in de gladde boten en sloeproeien en daarna kiezen welke tak van de roeisport het beste bij je past. Er wordt 12 maanden per jaar geroeid maar bij mist,  storm, vorst en als het donker is wordt er niet geroeid.

Wil je enkele keren uitproberen of dit DE SPORT voor je is;   introductie Sloeproeien of  introductie Roeien

Verenigingstrainers/coaches

Hans van der LaanHans van der Laan geeft roeiinstructies aan onze roeileden op de vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur. Tevens heeft hij de regie bij het Studentenroeien wat momenteel een grote vlucht neemt.

Wil je getraind worden door een expert op roeigebied en uitgroeien tot een van onze toproeiers? zorg dan dat je op de vrijdagmiddag aanwezig bent.

Iedere zondagmorgen vanaf 09.30 uur zijn er speciale roeilessen voor beginners (en aspirant-leden).

Christian Günter, Jos van de Ven en Henk Hovens zijn onze roei-instructeurs. Met hen kun je een persoonlijke afspraak maken voor het afleggen van examens en/of speciale roeilessen.

Christian Günter, neemt de jeugdtraining voor zijn rekening.

Roei-commando's

pdf Roeicommando's en reglementen (4.21 MB)

Roeilogo-kleur-grootRoeicommando’s zijn de taal waarvan roeiers en stuurlieden zich bedienen bij het hanteren van roeimateriaal op de wal en op het water met als doel dat men veilig met het materiaal omgaat en dat men de gewenste koers vaart met een dusdanige coördinatie dat er geen schades ontstaan. Daar de stuurman als instrumenten voor het manoeuvreren van de boot slechts de roeiers en een roer met een beperkt effect heeft, moeten de commando’s altijd duidelijk en voor iedereen verstaanbaar uitgesproken en direct opgevolgd worden.

Veel commando’s bestaan uit een waarschuwings- en een uitvoeringsgedeelte, bijvoorbeeld: “stuurboord halen. ..nu”. In het eerste gedeelte van het commando wordt zoveel mogelijk aangegeven wie wat gaat doen, het tweede deel geeft het moment aan waarop het moet gebeuren.

De uitgebreide lijst vindt u >  pdf Roeicommando' pdf s en reglementen (4.21 MB)

Voor het Sloep-roeien bestaan andere commando's, die vindt u op de volgende link >  pdf Sloep-roei-Commandoos

TIPS voor de roeiers

Tips roeiers klein1. Draag opvallend oranje of geel

Draag felgekleurde kleding, het liefst fluorescerend oranje of geel, zodat andere vaarweggebruikers u goed kunnen zien. In een roeiboot of kano zo laag op het water valt u minder snel op.

2. Kijk voldoende achterom

Als roeier kijkt u in de richting waar u vandaan komt. In een roeiboot zonder stuurman of stuurvrouw is het dus van levensbelang dat u regelmatig omkijkt in de vaarrichting. Vooral omdat schepen soms sneller varen dan u denkt. Een modern, ongeladen binnenvaartschip kan een snelheid behalen van meer dan 20 kilometer per uur. In specifieke gebieden mogen ook speedboten sneller varen dan 20 kilometer per uur. Het grootste gevaar komt uit de richting waar u naartoe vaart. Kijk dus voldoende achterom.

3. Geef elkaar de ruimte

Vaar dicht langs de oever. Houd hierbij rekening met vissers langs de kant. Geef beroepschippers de ruimte en blijf uit hun buurt. Vooral bij bochten en het in- en uitvaren van havens hebben zij extra ruimte nodig. Daarbij kunnen zij zuiging en golfslag niet altijd voorkomen. Lig dus niet stil in bochten of in de buurt van havenmondingen. Kies een plek op ruime afstand van varende schepen als u uw roeiboot of kano te water laat of eruit haalt. U kunt dan zonder last van zuiging en golfslag veilig in- of uitstappen en u voorkomt onveilige situaties op het water.

4. Dode hoek beroepsvaart

Beroepsschippers kunnen u soms niet zien door de dode hoek voor hun vaartuig. Die kan maar liefst 350 meter lang zijn. Ofwel, drie voetbalvelden achter elkaar! Pas uw koers en snelheid zo aan dat u buiten de dode hoek blijft. Als u de stuurhut van het schip kunt zien, kan de schipper u ook zien!

5. Duidelijke koers

Laat met uw koers en snelheid duidelijk zien wat u van plan bent en wijk daar niet abrupt van af.

6. Laat schepen snel passeren

Blijf niet roeien of kanoën naast of vlak voor andere vaarweggebruikers. Als schepen u naderen of voorbij willen varen, werk dan mee. Maak voldoende ruimte en minder vaart. Hoe sneller het schip voorbij is, hoe eerder u weer veilig kunt roeien. Roei of kano alleen naast elkaar als er geen andere schepen in de buurt zijn.

7. Hoornstoot bij gevaar

Schippers kunnen bij gevaar een lange stoot op de hoorn geven. Dit signaal kan voor u bestemd zijn. Reageer alert en geef andere vaarweggebruikers de ruimte.

8. Haven uit, vaarweg in

Als u een haven uitvaart, kan het gebeuren dat andere vaarweggebruikers u pas zien wanneer u al op het vaarwater bent. Bijvoorbeeld doordat de kribben hun het zicht belemmeren. Let dus goed op.

9. Goed zicht

Roei of kano alleen bij een zicht van minimaal 500 meter. Bij minder zicht bent u lastig met het oog waar te nemen. Bovendien bent u dan slecht of niet zichtbaar op de radar van beroepsschippers.

10. Leer de vaarregels

Als roeier of kanoër bent u een kwetsbare gebruiker van de vaarwegen. Het is dan ook van levensbelang dat u als roeier de vaarregels voor kleine vaartuigen goed kent. Net als de betekenis van de verkeerstekens langs de vaarwegen. Zo gaat u goed voorbereid de vaarweg op. Een klein vaarbewijs komt altijd goed van pas.

Download in PDF format Tips voor de roeiers door RWS.

Vragen? Kijk op www.varendoejesamen.nl

of bel Rijkswaterstaat op 0800-8002.