Introductie motorboot varen

• 2013 Roermond
  • Speedboot-jeugd
  • Speedboot-fun

De ruggengraat van onze vereniging wordt gevormd door de motorbootvaarders. Onze verenigingshaven heeft nagenoeg alle faciliteiten beschikbaar die de motorbootvaarder zich kan wensen. In de vlaggenmast wappert de Blauwe Vlag.

Limburg is inmiddels uitgegroeid tot een watersportprovincie bij uitstek. Met de Maas die van zuid naar noord door de gehele provincie stroomt, de vele grindplassen en de Zuid-Willemsvaart heeft de watersporter in Limburg een zeer groot vaargebied tot zijn beschikking. Hierdoor zijn veel Limburgse steden en dorpen per boot te bereiken. De waterkwaliteit is uitstekend want vooral de grindplassen staan bekend om hun heerlijk helder zwemwater.

Regels snelle boten

Wim 1Snelle motorboot versus snel schip

Op het examen voor het Klein Vaarbewijs blijkt dat kandidaten moeite hebben met de begrippen "snelle motorboot" en "snel schip". Definities en uitleg wat onder bepaalde begrippen in de vaarregels wordt verstaan is te vinden in artikel 1.01 van zowel het Binnenvaart Politiereglement (BPR) als in het Rijnvaart Politiereglement (RPR).

Een snel schip is een groot motorschip dat sneller kan varen dan 40 km/uur. Een groot motorschip is een schip dat geen klein schip is en van de motor gebruik maakt. Een snelle motorboot is een klein schip dat op de motor sneller kan varen dan 20 km/uur.

Beide definities verschillen dus behoorlijk en hebben weer andere begrippen in zich die ook weer een betekenis hebben. En waar dus ook consequenties aan kunnen hangen. Een kleine zeilboot die planerend harder kan zeilen dan 20 km/uur is bijvoorbeeld dus geen snelle motorboot als het die snelheid op de motor niet kan halen. Voor het varen met een snelle motorboot (bijv. speedboot) moet u een Klein Vaarbewijs hebben. Voor het zeilen met een snelle catamaran op vleugels dus niet.