Introductie motorboot varen

• 2013 Roermond
  • Speedboot-jeugd
  • Speedboot-fun

De ruggengraat van onze vereniging wordt gevormd door de motorbootvaarders. Onze verenigingshaven heeft nagenoeg alle faciliteiten beschikbaar die de motorbootvaarder zich kan wensen. In de vlaggenmast wappert de Blauwe Vlag.

Limburg is inmiddels uitgegroeid tot een watersportprovincie bij uitstek. Met de Maas die van zuid naar noord door de gehele provincie stroomt, de vele grindplassen en de Zuid-Willemsvaart heeft de watersporter in Limburg een zeer groot vaargebied tot zijn beschikking. Hierdoor zijn veel Limburgse steden en dorpen per boot te bereiken. De waterkwaliteit is uitstekend want vooral de grindplassen staan bekend om hun heerlijk helder zwemwater.

Regels snelle boten

Wim 1Snelle motorboot versus snel schip

Op het examen voor het Klein Vaarbewijs blijkt dat kandidaten moeite hebben met de begrippen "snelle motorboot" en "snel schip". Definities en uitleg wat onder bepaalde begrippen in de vaarregels wordt verstaan is te vinden in artikel 1.01 van zowel het Binnenvaart Politiereglement (BPR) als in het Rijnvaart Politiereglement (RPR).

Een snel schip is een groot motorschip dat sneller kan varen dan 40 km/uur. Een groot motorschip is een schip dat geen klein schip is en van de motor gebruik maakt. Een snelle motorboot is een klein schip dat op de motor sneller kan varen dan 20 km/uur.

Beide definities verschillen dus behoorlijk en hebben weer andere begrippen in zich die ook weer een betekenis hebben. En waar dus ook consequenties aan kunnen hangen. Een kleine zeilboot die planerend harder kan zeilen dan 20 km/uur is bijvoorbeeld dus geen snelle motorboot als het die snelheid op de motor niet kan halen. Voor het varen met een snelle motorboot (bijv. speedboot) moet u een Klein Vaarbewijs hebben. Voor het zeilen met een snelle catamaran op vleugels dus niet.

Voor het examen Klein Vaarbewijs moet u beide definities kennen, schepen kunnen herkennen aan bijvoorbeeld dagtekens en verlichting en ook situaties op het water waarbij u dergelijke schepen tegenkomt kunnen beoordelen en passende maatregels kunnen nemen. En dan is het ook nog eens zo dat er tussen RPR en BPR kleine verschillen bestaan. Een snel schip moet bijvoorbeeld alle andere schepen voorrang verlenen. Maar in RPR gebied moet een klein schip wel aan een snel schip de ruimte te laten, die dit nodig heeft om zijn koers te volgen en om te manoeuvreren.
Voor een snelle motorboot gelden weer de vaarregels voor elk klein motorschip en is dus niet altijd verplicht om voorrang te verlenen aan bijvoorbeeld een ander klein motorschip.

Dit en andere informatie is te vinden op:   Vaarwinkel nieuws

Tips voor veilig varen

SpeedbotenGeschreven door www.varendoejesamen.nl.

1. Goed voorbereid op reis.
  2. Zorg aan boord voor actuele vaarkaarten van de wateren die u gaat bevaren. Blijf op de hoogte van de weersverwachtingen en vaar niet bij slecht zicht of in het donker als het niet nodig is.
  3. Zorg dat bij slecht weer alles zeevast staat.
  4. Dode hoek beroepsvaart. Beroepsschippers kunnen u soms niet zien door de dode hoek voor hun schip. Die kan maar liefst 350 meter zijn. Ofwel, drie voetbalvelden achter elkaar! Pas uw koers en snelheid zo aan dat u buiten de dode hoek blijft. Als u de stuurhut van het schip kunt zien, kan de schipper u ook zien!

Vaarroutes in Nederland

2013-BerlijnNederland blijft mooi om uw vaarvakantie door te brengen. De variatie in vaarwater is groot. Van getijdenwater tot stille stroompjes en met riet omzoomde plassen.

Van historische vissersplaatsen tot moderne metropolen als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Bijna overal is wel bevaarbaar water te vinden.

Inspiratie voor vaartochten door Nederland vindt u in de Vaarwinkel. Bijvoorbeeld:

• De      mooiste vaarroutes van Nederland: De 21 zorgvuldig gedocumenteerde vaarroutes      voeren u door ongerepte natuurgebieden en langs de mooiste plekjes van ons      land. Onmisbare informatie over jachthavens, aanlegplaatsen en sluizen      wordt aangevuld met praktische tips.

• Vaarroutes      in Friesland: Deze handige gids bevat de tien mooiste dag- en      weekendtochten door Friesland.

• Toertochten      voor motorboot en sloep: Vijfentwintig bijzondere en afwisselende      vaarroutes door Nederland en België. Te varen met motorboot of sloep.

• Vaarroutes      door de Randstad: De Randstad blijft een prachtig, veelzijdig en avontuurlijk      vaargebied voor motorboot- en sloepvaarders. Deze handige gids brengt de      mooiste vaarroutes door dat gebied overzichtelijk bijeen.