Introductie zeilen

Lasers zeilbotenZeilcursus

Watersportvereniging De Maas biedt sinds enkele jaren zeillessen aan. Van begin april tot oktober verzorgt de vereniging zeillessen in onze eigen haven en op de Maas. WSV De Maas heeft twee poly-valken in bezit. Twee ideale open kielboten waar drie personen tegelijk zeilles in kunnen krijgen. De zeillessen worden gegeven op elk niveau. Van beginner tot de gevorderde zeiler hebben we zeillessen op maat.

De WSV De Maas leden kunnen kosteloos zeillessen volgen. De zeillessen worden gegeven door ervaren zeilers binnen onze vereniging. In overleg met de zeilinstructeur wordt afgesproken wanneer gezeild wordt. Meestal is dit in het weekend of in de avonduren. In het voorjaar worden er woensdagavondwedstrijden georganiseerd waar vrijwel alle zeilers binnen de vereniging aan mee doen. Uiteraard kunnen ook zeilcursisten hier aan deelnemen.

Leidraad voor de zeillessen zijn de CWO eisen. CWO staat voor Commissie Watersport Opleiding, een samenwerkingsverband van de ANWB, het Watersportverbond en de Hiswa. Deze stichting stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten. Zo zijn er diploma's voor bijna elke watersportdiscipline. Ook voor de kielboot. Het voordeel om de eisen van het CWO aan te houden is dat het erkende zeilvaardigheden zijn. WSV De Maas heeft een samenwerkingsverband met Sailcenter in Ophoven, hier kunnen leden van WSV De Maas na het volgen van zeillessen een CWO zeildiploma halen.

Er zijn vijf CWO zeilniveaus, ook wel kielboots genoemd. WSV De Maas verzorgt zeilles tot met kielboot 4. Kielboot 1 is bedoeld voor mensen die nog nooit gezeild hebben. Dit niveau betreft de basisvaardigheden zoals het hijsen en strijken, het sturen en de bediening van de zeilen. Dit alles onder gunstige weeromstandigheden.

Cursisten die meer willen dan kielboot 1 kunnen verder naar kielboot 2. Kielboot 2 omvat manoeuvres zoals opkruisen, aankomen hogerwal en man-over-boord. Aangevuld met de nodige theorie. Met kielboot 2 kan gezeild worden in niet al te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

Iemand met kielboot 3 kan zelfstandige dagtochten maken. Kielboot 3 niveau omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres. Inclusief aankomen lagerwal, ankeren en loskomen van de grond. Dit alles onder vrijwel alle omstandigheden tot en met windkracht 6 Beaufort. Met kielboot 4 is zeilen onder alle omstandigheden mogelijk. Bovendien mag je zeilles geven tot kielboot 3.

Aanmelden voor zeilles

• Ben je lid en lijkt het je wat om zeilles te volgen?
  • Dan kun je je met onderstaand formulier aanmelden.
  • Ben je nog geen lid maar wil je toch zeilles? gebruik onderstaand formulier
  • Weet je nog niet zeker of zeilen is voor jou is?
  • Zeil een keer onder begeleiding een middag mee. Geen les, maar een dagje uitwaaien.

Mocht je interesse hebben en meteen aan de slag willen; meld je dan aan via dit formulier.

Overige zeilactiviteiten binnen WSV De Maas

Naast zeillessen organiseert WSV De Maas diverse zeilactiviteiten waar iedereen, ongeacht zeilniveau aan kan deelnemen. Zeiltochten, een zeildag in Ophoven en zeilwedstrijden, voor ieder wat wils. Houd de website in de gaten voor de laatste informatie. Voor alle informatie over zeillessen: raadpleeg onze folder. Hierin is ook divers zeillesmateriaal te vinden.   pdf Folder zeilen (2.05 MB)

Tot ziens bij WSV De Maas!